Устаткування для гідроакустичного тел. зв'язку

При виконанні водолазних робіт дуже важливий надійний зв'язок водолаза з керівником спусків на поверхні. У разі одночасної роботи групи водолазів на великому видаленні один від одного цю проблему украй важко розв'язати, використовуючи традиційні системи дротяної телефонної станції. 

Прогрес в розвитку апаратних засобів гідроакустики дозволив створити надійні і компактні системи телефонного гідроакустичного зв'язку водолазів.
Вода є прекрасним провідником звукових сигналів, що дозволяє забезпечувати зв'язок водолазів на досить великих відстанях.
Основними компонентами системи телефонного гідроакустичного зв'язку водолазів є надводний блок керівника спусків, що виконує функції приймача і підводний блок (блоки), що виконує функції приймача або тільки приймача, розміщуваний на водолазові. 
Початкове повідомлення оператора або водолаза, що має форму звукового сигналу акустичного діапазону перетвориться у високочастотний звуковий сигнал, що має особливу форму, і випромінюється у воду. У приймаючому пристрої відбувається зворотна послідовність перетворення сигналу. Як надводний, так і підводний блоки мають у своєму складі електронний модуль, джерело живлення, приймач (чи тільки приймач) і телефонно-мікрофонну гарнітуру. Характерною особливістю гідроакустичного зв'язку є те, що основним режимом зв'язку є симплексний - один говорить, усі інші слухають.
Безперечне лідерство на ринку телефонних гідроакустичних засобів зв'язку для водолазів належить американській компанії Ocean Technology Systems (OTS). За рахунок використання оптимальних частот (від 25 до 32.768 кГц), типу модуляції сигналу (верхня бічна смуга або нижня бічна смуга), новітньої системи цифрової обробки сигналу і модульного принципу конструкції завадозахищеність станції і якість зв'язку істотно вищі за аналоги, пропоновані іншими фірмами.
Фірмою пропонується широкий спектр устаткування, адаптованого для різних типів водолазного спорядження і призначеного для використання, як професіоналами, так і любителями підводного плавання.
 В якості поверхневих блоків пропонуються телефонні станції моделей STX - 101M, STX - 101, SP - 100.
Поверхнева телефонна станція STX - 101M є "старшою" моделлю модельного ряду, призначена для професійного використання (в основному військовими), і має найвищі технічні характеристики. Основними відмітними особливостями станції є підвищена потужність і наявність восьми каналів зв'язку. Станція використовує чотири робочі частоти і два типи частотної модуляції.
 
Станція має можливість регулювання рівня передаваного сигналу, рівня пригнічення перешкод, гнізда для підключення телефонний - микрофоной гарнітури оператора, магнітофона і зовнішнього джерела живлення 12 В. Є можливість використання як джерела живлення акумуляторної батареї. Поверхнева телефонна станція SТХ - 101 також призначена в основному для професійного використання. Станція використовує дві робочі частоти і два типи частотної модуляції, що дозволяє підтримувати зв'язок з чотирма групами водолазів відповідно на різних каналах. Інші характеристики аналогічні станції STX - 101M.
І, нарешті, проста, компактна і, відповідно, найдешевша поверхнева станція SP - 100 призначена для використання любителями підводного плавання або професіоналами коли дальність поширення сигналу і різні додаткові можливості не так важливі. Станція має один канал передачі / прийому сигналу, вмикач режиму пригнічення перешкод, гнізда для підключення мікрофону і зовнішнього джерела живлення 12 В.
Для прийому і передачі сигналу усі станції використовують приймач, що опускається у воду, який підключається до роз'єму на поверхневих блоках блоку за допомогою кабелю завдовжки 10 метрів.
 

Технічні характеристики надводних блоків гідроакустичних станцій

 

SP-100

STX-101

STX-101M

Дальність дії, м

50-500

до 1000

до 3000

Вихідна потужність, Вт

1/4

5

10

Відтворний діапазон частот, Гц

300-3500

300-3500

300-3500

Діапазон частот, кГц

32.768

31.250 и 32.768

25, 28.5, 31.250, 32.768

Термін дії елементів живлення, час

20

20

20

Тип елементів живлення

8 чи 16 лужних батарей типу АА, 2 лужних батарей 6 В, або 2 свинцевий кислотних акумуляторних батарей RB-6V.

 

2 лужних батарей 6 В, або 2 свинцевий кислотних акумуляторних батарей RB - 6V.

Тип приймача

П'єзо-
електричний

П'єзо-
електричний

П'єзо-
електричний

Режим пригнічення перешкод

Вкл/Викл

Плавне регулювання

Плавне регулювання

Матеріал корпусу

Удароміцний пластик

Удароміцний пластик

Удароміцний пластик

Маса, г

4.8

4.8

 

Габаритні розміри, мм

225x196x85

163x350x265

163x350x265

 
 Підводні блоки гідроакустичного телефонного зв'язку представлені моделями SSB - 1001M, SSB - 2010, MKII BUDDY PHONE.
Станція SSB - 1001B є найбільш потужною моделлю і призначена в основному використання з поверхневою станцією STX - 101M. Станція також є восьмиканальною. Є можливості регулювання рівнів пригнічення перешкод, гучності прийому, чутливості мікрофону в режимі активації голосом, прослуховування передаваного повідомлення через телефон гарнітури, вибір каналу передачі / прийому сигналу Зміна налаштувань станції робиться голосовими командами за допомогою спеціального меню. Конструктивно SSB -1001В є електронним блоком в герметичному корпусі, що закріплюється за допомогою затиску на водолазному спорядженні, як правило, в районі грудей водолаза. Приймач знаходиться на верхній частині блоку, до нижньої частини блоку за допомогою замку приєднується відсік з джерелом живлення. Як штатне джерело живлення використовуються 8 елементів типу АА. Замість елементів типу АА можуть використовуватися різні типи акумуляторних батарей.
Станція SSB - 2010 є "молодшим" аналогом станції SSB - 1001B і має на відміну від останньої меншу потужність і чотири канали прийому/передачі сигналу. Маса, габарити і інші характеристики аналогічні станції SSB - 1001B.
Обидві станції мають кабель з герморазъемом типу Hi - Use для підключення телефонно-мікрофонних гарнітур до різних типів повнолицьових масок. Фірмою OTS випускаються телефонно-мікрофонні гарнітури для найбільш поширених типів повнолицьових масок : AGA MK II, EXO - 26, TSM, а також для ряду інших.
Особливістю телефонно-мікрофонних гарнітур, розроблених фірмою OTS, є використання широкосмугових мікрофонів і розвантажених від дії гідростатичного тиску телефонів. Це дозволило розширити смугу відтворних частот від 300 до 4000 Гц і тим самим істотно поліпшити якість зв'язку. Найкраща якість зв'язку досягається в масці ЕХО-26, оснащеною малошумним дихальним автоматом і такою, що має штатні місця для кріплення гарнітури. Мікрофон в ЕХО-26 розміщується в спеціальному тубусі, що екранує сторонні шуми. Телефонно-мікрофонні гарнітури мають режим активації голосом (VOX), а також ручний режим перемикання прийому/передачі. Є також можливість регулювання чутливості порогу спрацьовування VOX.
За допомогою спеціального конверсійного комплекту CDK - 6, оператора, що складається з телефонно-мікрофонної гарнітури, і приймача, що приєднується за допомогою кабелю завдовжки 16 метрів, підводні блоки SSB - 1001M і SSB - 2010 перетворюються на надводну гідроакустичну станцию.
 Підводний блок MKII - BUDS BUDDY PHONE є простішою моделлю і об'єднує в одному корпусі телефон, приймач і блок живлення. BUDDY PHONE є одноканальною станцією. Підводний блок кріпиться до ременів повнолицьової маски AGA MK II або TSM в районі вуха. Встановлений в масці мікрофон приєднаний до блоку кабелем. 
Для використання із звичайними легеневими автоматами розроблена модель ХТ-100 BUDDY PHONE. У цьому варіанті приймач має конструкцію аналогічну MKII і кріпиться до ременя маски, а мікрофон розміщується в спеціальній силіконовій ротовій масці, в яку встановлюється і легеневий автомат без загубника. Розбірливість мови водолаза в цьому випадку помітно гірше.
Приймач RX - 100 BUDDY PHONE також кріпиться на масці водолаза в районі вуха і дозволяє прослуховувати команди оператора з поверхні або повідомлення інших водолазів. Передача сигналу в цьому випадку неможлива.
 

Технічні характеристики підводних блоків гідроакустичних станцій

 

MKII BUDDY PHONE

SSB-2010

SSB-1001M

Дальність дії, м

50-500

до 1000

до 2000

Відтворний діапазон частот, Гц

300-3000

300 – 4000

300 – 4000

Спосіб активації режиму передачі

Ручний

Голосом (VOX) або ручною (PTT)

Голосом (VOX) або ручний (PTT)

Діапазон частот передавача, кГц

32,768

31.250 и 32.768

25, 28.5, 31.250, 32.768

Термін дії елементів живлення, час

8 - 10

12 - лужні батареї 6 - нікель кадмієвий акумулятор RB-10A

12 - лужні батареї.6 - нікель кадмієвий акумулятор RB-10A

Тип елементів живлення

Батарея 9В типу "Крона"

8 лужних батарей типу АА, нікель-кадмієва акумуляторна батарея RB - 10A, метал-гидридная акумуляторна батарея RB - 11, свинцева кислотна акумуляторна батарея RBG - 21.

8 лужних батарей типу АА, нікель-кадмієва акумуляторна батарея RB - 10A, метал-гидридная акумуляторна батарея RB - 11, свинцева кислотна акумуляторна батарея RBG-21.

Тип приймача

П'єзо- електричний

П'єзо-
електричний

П'єзо-
електричний

Матеріал корпусу

Удароміцний пластик

Удароміцний пластик

Удароміцний пластик

Максимальна глибина застосування, м

45

120

120

Маса, г

230

950

950

Габаритні розміри, мм

105х70х38

190х89х45

190х89х45