Ласти

Ласти одне з найбільших відкриттів, яке зробило перебування людини під водою комфортнішим, збільшило б його швидкість і легкість переміщення.

Леонардо да Вінчі був першим ученим, чиї ескізи перших ласт збереглися до нашого часу.

Учений розробив схему перетинкових рукавичок, які з часом перетворилися на загальновідомі ласти. Це були рукавички з тканини у вигляді розчепіреної пташиної лапи. Такі перетинкові рукавички значно збільшували швидкість плавання

Але про ласти, винайдені ученим в 1488 році, в цивілізованих країнах забули аж до ХХ століття. Між тим аборигени островів Тихого океану під час полювання з острогою на риб продовжували використати плавники, сплетені з листя пальм.

Першим з європейців зайнявся виготовленням ласт (винахідник назвав їх "лопатями") француз Луї де Корлье. Він бився над винаходом з 1927 по 1933 рік. Лопаті Корлье дозволили нирцеві збільшити силу відштовхування під водою на 50%. На цьому ласти були знову забуті, хоча автор винаходу встиг їх запатентувати.

У 1938 році американець Оуен Черчиль, олімпійський чемпіон по вітрильному спорту, відпочиваючи на Таїті, звернув увагу на диво ноги місцевих нирців. За безцінь він купив у аборигенів декілька зразків, відвіз їх в Америку і зайнявся удосконаленням цих "жаб'ячих лап". На доопрацювання знадобився рік. Випробовували "лапи" олімпійські чемпіони Джоні Вейсмюллер і Кларенс Крэбб. Вони знайшли їх зручними і перспективними. Але виявилося що петент на винахід ласт належить французові Корлье. Що робити? Як будь-який американець, Черчіль хотів отримати прибуток і купив у Корлье згоду на виготовлення ласт, він починає їх масовий випуск. Населення залишилося до новинки байдуже, зате винаходом зацікавилася армія. У 1938 році ВМС США екіпірувало ластами 25 тисяч водолазів. В ході військових операцій першими використовувати ласти стали італійські бойові плавці в другу світову війну. Ласти застосовувалися для оснащення підводних диверсійних груп, що вирушали в море для проведення операцій проти кораблів супротивника.

Згодилися ласти і після війни. Підводні саперні загони англійських і американських плавців розчищали прибережні зони від мін, у тому числі і на батьківщині винахідника "лопатей" - на підходах до норманського узбережжя. У нашій країні ласти з'явилися тільки в 50-і роки двадцятого століття.

У фільмі "Людина-амфібія" за іхтіандра (артиста Коренева) підводні занурення здійснював майстер спорту Анатолій Іванов, де і використав ласти. Жорж Бюша (1910-1992) - був французким винахідником, дайвером, бізнесменом, одним з піонерів підводного плавання і засновником компанії "Beuchat".

У ході свого життя Жорж Бюша ніколи не припиняв розробку спорядження, яке істотно полегшило роботу під водою. Багато хто з його винаходів і удосконалень увійшов до історії, у тому числі надводний буй в 1948 році, перша підводна камера в 1950 році, перший ізометричний костюм в 1953 році і перші ласти, що спускається, з отворами (Jetfins) в 1964 році.

На сьогодні існує безліч виробників які поставляють на ринок не одну сотню моделей ласт.

Матеріали для ласт

При виготовленні більшості сучасних ласт використовуються різні матеріали.

Дуже поширені ласти, лопать яких виготовлена з композитних або декількох різних матеріалів, для надання ластам оптимальних динамічних якостей. Також є ласти, що виготовляються цілком з гуми. Основна вимога, що представляється до усе ластам, - це м'яка галоша і відносно жорстка лопать. Найбільш поширені композитні ласти або ласти з термопластика, вони мають ряд переваг, в порівнянні з гумовими: менше важать, забезпечують велику тягу за рахунок більшої жорсткості і виготовляються найрізноманітніших кольорів. Конструктивно лопаті ласт мають: ребра, які збільшують жорсткість і працюють як вертикальні стабілізатори, канали, - збільшують ефективність направляючи воду, і можуть мати отвори - які зменшують опір при русі і збільшую ефективність.