Утеплювачі Whites

Кліматичні умови країни дозволили створити компанії WHITES власну концепцію засобів теплозахисту водолазів для занурень в холодній воді. Як базовий шар теплозахисту використовується утеплювач, що складається з напівкомбінезона і кофти з матеріалу флис. Головне завдання базового шару - відведення вологи від тіла водолаза. Флис, використовуваний для утеплювача, має антибактеріальне просочення. Як основний шар теплозахисту використовується комбінезон з матеріалу полартек. Цей шар, так само як і базовий, відводить вологу, але основне його призначення - зігрівати водолаза.

Комбінезон продубльований із зовнішнього боку тканиною TESLON, яка працює, як мембрана, пропускаючи вологу тільки з одного боку. У місцях, найбільш схильних до розтягування (коліна, лікті, поперек), комбінезон має еластичні вставки з 1 мм стрейч неопрену, покритого з двох сторін еластичною тканиною лайкра. Комбінезон має рукави, що пристібаються за допомогою застібки-блискавки.

Багато водолазів люблять використати водолазні утеплювачі, знаходячись на поверхні. Для цих випадків в теплозахисний комплект входить куртка з матеріалу полартек. Куртка має дві нагрудні кишені, дві бічні кишені і капюшон. Із зовнішнього боку куртка має покриття з мембранної водонепроникної тканини TESLON. У куртки так само як у комбінезона, рукави пристібаються за допомогою застібки-блискавки. Куртку можна використати в якості жилета для додаткової чумарки поверх комбінезона - утеплювача при тривалих зануреннях у холодну воду.

whites_1

whites_2

whites_3

Утеплювачі Thinsulate

Останніми роками на зміну традиційній водолазній білизні приходять синтетичні утеплювачі на основі сучасних матеріалів. Найбільше поширення і популярність отримали утеплювачі на основі матеріалу Thinsulate.

Thinsulate Завдяки особливій мікроволокнистій структурі цей матеріал має унікальні теплоізолюючі властивості. Дуже важливою властивістю Thinsulate є його здатність відштовхувати воду, не міняючи своїх теплоізолюючих властивостей при попаданні води всередину гідрокомбінезона. У шкарпетках з Thinsulate можна ходити по мокрій палубі. В той же час Thinsulate добре пропускає пари вологи, що утворюється на тілі людини, т. е. "дихає", як натуральні матеріали. Thinsulate випускається двох видів: В200 і В400, які розрізняються завтовшки і, відповідно, теплоізолюючими властивостями. Із зовнішнього боку утеплювачі з Thinsulate мають нейлонове покриття, що полегшує надягання гідрокомбінезона; з внутрішньої сторони утеплювач дублюють гігієнічним матеріалом типу плюш.

Крім того, така конструкція утеплювача дозволяє захистити водолаза від дії холодного вітру на поверхні, чого не забезпечує вовняна білизна. Останнім часом разом з Thinsulate отримав поширення матеріал марки Polartec. Матеріал Polartec успадкував від тинсулейта "дихаючі" властивості і здатність відштовхувати воду. Polartec серії 300 має теплозахисні характеристики, порівнянні з Thinsulate В400, але при цьому набагато легше і тонше. Це досягається спеціальною технологією створення ворсу, що утворює на зовнішній поверхні тканини дуже щільну структуру. Водолазні утеплювачі з матеріалу Polartec мають антипилинговую обробку, що перешкоджає скачуванню ворсу і втраті теплоізолюючих властивостей в процесі використання. Також утеплювачі мають антибактеріальну обробку, що перешкоджає розмноженню мікробів, що знижує вірогідність появи неприємного запаху і роздратування на шкірі.

При використанні з гідрокомбінезонами будь-яких типів утеплювачі з матеріалу Polаrtec мають меншу позитивну плавучість у воді за рахунок меншої товщини матеріалу, що дозволяє використати меншу кількість вантажів для надання нульової плавучості. Утеплювачі з матеріалу Thinsulate і Polartec є прекрасною альтернативою традиційній водолазній вовняній білизні. Перевершуючи його за теплоізолюючими властивостями, вони мають істотно меншу вагу і об'єм. Надійність утеплювачів з Thinsulate і Polartec доведена багаторічним досвідом їх використання водолазами в найсуворіших умовах.

Утеплювачі і водолазна білизна

Засоби пасивного теплозахисту призначені для оберігання тіла водолаза від переохолодження при зануренні і роботі у воді з низькою температурою. Традиційним теплозахисним одягом вважається вовняна водолазна білизна, що включає светр, рейтузи, феску, панчохи, шкарпетки і рукавички. Водолазна білизна, а також хутряні шкарпетки використовується практично з будь-яким видом водолазного спорядження і тривалий час було єдиним засобом захисту водолаза від холоду.

При усіх своїх відмінних теплозахисних властивостях вовняна білизна має і ряд недоліків.

По-перше, така білизна має досить великий об'єм, що надає зайву плавучість водолазові і утрудняє рухи. При роботі в просторій сорочці трьохболтового вентильованого спорядження це не створює особливих незручностей, проте сучасні гідрокомбінезони "сухого" типу мають істотно менший об'єм.

По друге, при намоканні теплозахисні властивості шерсті різко знижуються.

По трете, вовняна білизна має низьку механічну міцність і, відповідно, недовгий термін служби.

Нарешті, використання вовняної білизни з сучасними гідрокомбінезонами, що мають водонепроникну блискавку, відгукнеться попаданням ворсинок білизни в замок блискавки і виходом блискавки з ладу.

Але прогрес не коштує на місці - розвиваються нові технології, з'являються нові дешевші матеріали і на зміну традиційній водолазній білизні приходять синтетичні утеплювачі на основі сучасних матеріалів.

Утеплювач є суцільнокроєним комбінезоном із застібкою-блискавкою. За теплозахисними властивостями утеплювачі відповідають одному комплекту вовняної водолазної білизни, а деякі моделі навіть перевершують його.

ТОВ "Тетіс-дихальні системи" представляє широкий діапазон засобів пасивного теплозахисту, таких як вовняну водолазну білизну і утеплювачі провідних виробників світу.

УТЕПЛЮВАЧІ THINSULATE

УТЕПЛЮВАЧІ WHITES

Дочірні категорії